неделя, 31 януари 2010 г.

Тунис

Тунис е държава в Северна Африка, населена предимно от араби. Има излаз на Средиземно море. Граничи с Алжир на запад и с Либия на юг и изток.Тунис има широк излаз на Средиземно море - бреговата линия е с дължина 1250 км.
Столица: Тунис
Население: 10 074 951 души
Площ: 163 610 кв. км
Официален език: арабски
Религия: мюсюлмани (99%)
Официален празник: 20 март
Парична единица: тунизийски динар
Административно деление: Тунис е разделена на 23 вилаета
Население: араби, бербери.
Релеф: В страната преобладава равнинно-хълмистият релеф. Само 1/3 от площта на север е заета от най-източните разклонения на Атласките планини, съставени от платото Северен и Висок Тел и планинските вериги Северен и Сахарски Атлас. В централната част Тунис е районът на солените езера - много от тях запълват дъната на депресии. Най-голямото езеро е Шот ал Джарид. Южен Тунис заема част от пустинята Сахара, с изолирани селца в оазисите.
Климат: Климатът в северната част на страната е субтропичен средиземноморски,а в южната-пустинен. Характерно за средизменоморският климат е меката влажна зима и изключително сухото и горещо лято.

Градът-държава Картаген се е намирал на мястото на днешен Тунис. Завладян е от Римската империя, която се изтегля оттам през 5 век. Арабите завладяват днешните тунизийски земи през 7 век, а по-късно те стават част от Османската империя. През 19 век официално Тунис е под османска власт, но постепенно става все по-самостоятелна. От 1881 е френски протекторат. През 1956 получава независимост и оттогава е имал двама президенти. Държавно устройство на Тунис е република.

Стопанство на Тунис е разнообразно, като водещите отрасли са: селското стопанство, занаятчийство, добивна промишленост и туризъм. Селското стопанство дава 14 %, промишлеността - 32 %, услугите - 54 % от БВП. Производството на потребителски стоки в Тунис е съсредоточено около столицата. Добре развити са металургията (главно стомана), кожарството, хранително-вкусовата и химическата промишленост. Добиват се и фосфати, оловни и железни руди, цинк и нефт.
В сравнение със съседните страни, много по-голяма част от земите в Тунис могат да се обработват, като се напояват изкуствено. Най-плодородни са крайбрежните низини, със субтропичен климат, благоприятен за земеделие, но летните горещини и суши често причиняват сериозни проблеми. Основните земеделски култури са зърнени храни (пшеница, ечемик, сорго, овес, царевица), цитрусови плодове (лимони, портокали, мандарини и др.), маслини (на първо място по износ в Африка), зеленчуци, лозя, фурми. Развъждат се овце, кози, говеда, камили.

Култура Тунис e впечатляваща страна, която ще промени мирогледа Ви. Планините и долините покрити със зеленина на север и необятните простори на пустинята на юг, остров Джебра - това е всичко което ви трябва. Тунис за пътешественика - това е свидетелство за древната история и следи от миналото на всички народи по бреговете на Средиземно море. Финикийци, римляни, варвари, византийци, араби, маври от Адалузия, турци и французи - следи от всички тях са останали на територията на днешен Тунис. Пътешественика има възможност да се запознае с местните жители, техните културни традиции и кухня. Тунис е една възможност да се запознаете с богатото културно наследство на пуническата, римската и арабската цивилизация. Ще видите руините на античния Картаген и амфитеатъра Ел Джемо, хилядолетната история на града, тяхната автентична архитектура и исторически паметници. Във всеки град непременно ще намерите пазар, където гласовете на продавачите не утихват от ранни зори до късно вечер. Пазарът е неотделима част от арабската култура. Пред очите ви се разкрива изобилие от сувенири, керамични, кожени, медни и златни изделия, разноцветни килими ръчна изработка, екзотични подправки, треви, ароматни масла, пресни плодове, традиционни сладкиши с мед и орехи ... Трябва само да умеете да се пазарите. А търговията тук е удоволствие, игра, своеобразен вид спорт, за който трябва чувство за хумор, хитрост, такт и търпение.

Тунис е република. Държавен глава - президент, избиран чрез общо, пряко и тайно гласуване за срок от 5 г. Законодателен орган - Национално събрание (еднокамарен парламент). Изпълнителен орган - правителство, назначавано от президента.


Президентът Зин ал Абидин Бен Али с пети мандат

Президентът Зин ал Абидин Бен Али е спечели миналата година президентските избори в Тунис. Както се очакваше, Бен Али, който управлява Тунис от 22 години, е получава пети мандат, побеждавайки тримата кандидати на опозицията. На паралелните парламентарни избори партията на Бен Али Демократичното конституционно обединение, управляваща от обявяването на независимост, също спечели убедително.

Кой е Зин ал Абидин бен Али?

Зин ал Абидин бен Али е роден на 3 септември 1936 г. в гр. Сус и заема президентския пост на страната от 1987г. Кариерата на Бен Али започва първоначално при военните, през 1978 г. поема тунизийските сили за сигурност. От 1984 г. е министър на вътрешните работи на Тунис, като се отличава с твърдата си политика спрямо ислямистите в страната. През октомври 1987 г. овладява властта след безкръвен преврат и от 7 ноември същата година е президент на Тунис. Политиката на Бен Али, подобно на предшественика му Бургиба е прозападна. Същевременно се правят опити за изграждане на единно икономическо пространство на страните от Магреба.
Макар в последните години да се забелязва известно демократизиране на страната, според европейските разбирания Тунис си остава по-скоро авторитарна държава, далече от западните разбирания за представителна демокрация. Често правителството бива обвинявано за използване на насилие в арестите и преследване на политическите противници на режима, главно ислямисти.

понеделник, 25 януари 2010 г.

КРИСТАЛНАТА ДЖАМИЯ В МАЛЕЗИЯ

Кристал джамия или Масджид Кристал е джамия в Куала Теренгану, Теренгану, Малайзия.
Джамията се намира на парк на остров Ван Ман. Джамията е построена между 2006 и 2008.
Тя беше откритa официално на 8 февруари 2008 г. от 13 Янг ди-Пертуан Агонг, султан Мижан Зайнал Абидин на Теренгану.

Стомана и стъкло са били използвани за изграждането на тази джамия. Това е първата смарт джамия, която е оборудвана с ИТ оборудване и ВиФи покритие, като по този начин позволи туристически и ИТ потребителите достъп до всички се предлагат от администрацията на джамията.









ДЖАМИИ В ТУРЦИЯ












събота, 16 януари 2010 г.

Мъртво море


Мъртво море се намира между Израел и Западния бряг на запад, и Йордания на изток. Това е endorheic езеро намира в Йордания треска от долината, географска характеристика, образувана от Мъртво море трансформация.
Река Йордан е единственият голям източник на вода се влива в Мъртво море, въпреки че са малки трайни извори под и около Мъртво море, създаване на басейни и плаващи пясъци ями по ръбовете. Там не са изход потоци.

Фактите са, че се намира на 400 метра под морското равнище и се явява най-ниската суша на планетата. Годишно нивото му спада с близо 1 метър, което води до постепенното му пресушаване. Пресметнато е, че до 2050 г. Мъртво море ще изчезне напълно. Водата, вследствие на изпаренията, е неестествено солена – на всеки 1 литър, ¼ е сол! Т.е. към 248 г/л концентрация! Считало се е, че при тази соленост в морето няма живот и затова са го нарекли “Мъртво”. В древността са го наричали Солено море, Източно море, Морето на Арабах. Преди 15-ина години се е установило, че все пак има живи организми, но те са много малко

Валежите са едва 100 мм (4 в) годишно в северната част на Мъртво море и едва 50 мм (2 в) в южната част. Им безплодие Мъртво море зона се дължи на rainshadow ефект на Judean Хилс. В планините на изток от Мъртво море получават повече валежи от Мъртво море себе си.



На запад от Мъртво море, Judean Хилс доведе по-малко рязко, и са много по-ниски, отколкото в планините на изток. Заедно в югозападната част на езерото е 210 m (700 фута) висок Халите наречен формация "планината Содом".

В долната част на морето изглежда зелено и пресича от успоредни линии; те са Мъртво море диги, обширни сол тигани изпарение.

На Йорданския бряг на Мъртво море допреди няколко години е имало един единствен хотел – Dead Sea Spa. Понастоящем има построени още три

хотела – Кемпински, Mьовенпик


Мъртво море включва около 600 документи, включително и текстове от Библията на иврит, открити между 1947 и 1956 година в единадесет пещери в и около Вади Qumran (близо до руините на древно селище на Khirbet Qumran, в северозападната част на брега на Мъртво море ). Текстовете са от голямо религиозно и историческо значение, тъй като те са на практика единствените останали библейските документи датиращи от преди 100 "АД.

Според въглероден запознанства и текстови анализ, документите са написани на различни времена между средата на 2 век пр.н.е. и на 1-ви век "АД. Най-малко един документ има обхват на въглероден датата 21 пр.н.е.-61 "АД. В Наш папирус от Египет, съдържаща копие от Десетте Божи заповеди, е единственият документ, на иврит други сравними древност. Подобни писмени материали са били събрани от близки обекти, включително и крепостта Masada. Макар че някои от свитъците са написани върху папирус, голяма част са написани на кожата кафеникав животно (скрий), който се явява gevil.

Фрагментите участък най-малко 800 текстове, които представляват много различни гледни точки, които варират от вярванията на Essenes с тези на другите секти. Около 30% са фрагменти от иврит Библията, от всички книги, с изключение на Книгата на Естир.

петък, 15 януари 2010 г.

Акаба






Акаба (на арабски: Акаба) Е курортен и пристанищен град в Йордания, разположен на Червено море. Населението му е около 70 хил. души (2000).









Градът има стратегическо значение за Йордания, Тъй като е нейното единствено пристанище. Ежегодно приема хиляди туристи, наслаждаващи се на топлите води и пясъчни плажове.










Дължината на брега на Акаба - 27 км. Има много хотели и ресторанти. В столичния район плажове платена, така че много туристи са на почивка извън града. Температурата тук не спада под 22 ° С (през зимата). Като се има предвид богатството на подводния свят Червено море Градът е популярен сред феновете гмуркане. За гмуркане в Акаба е много добре развита инфраструктура.










В залива, където се намира градът, са открити над 140 вида корали, а също и около 40 вида морски животни, които се срещат само тук.










Интерес представлява и битът на местното бедуинско население, съхранило много от древните си обичаи в ежедневието си










Първото селище на мястото на града около 6 хиляди години.

В древни времена градът се нарича Elat (Елат), неговите хора обитавали edomity (Доик), след това nabati, Е бил голям търговски център. След това, под името Aelana (Aelana) или AIL (Aila) е Римската империя. По-късно собственост Византийски, Кръстоносци, Е Арабски халифат, Османската империя. Е бил важен център на пътя на поклонниците изпълнение Хадж в Мека.

След ерата на Пророкът Мохамед Мир за него става пречка под управлението на мюсюлмански и след това преместен собствеността на много династии като Омаядска В Abbasids В Fatimids В Mamluks.

По време на дванадесети век от Кръстоносци За да заемат площ и построили крепост все още запазени до днес. В допълнение към изграждането на замъка, те достигнали остров сега следват египетски териториални води и на 7 км от град Акаба и призова Фараон Айлънд.

В През 1170 Възстановени Саладин Акаба Фараон's Island. Тогава иззети от Mamluk В През 1250 И построили крепост в четиринадесети век в друга епоха, управници, един Qansouh Ghouri.














С началото на Шестнадесети век Площ попада под влиянието на Османците В периода на правило започва да губи значението им Акаба живот се превръща в малко село на риболов. И най-красивите градове на Акаба, Йордания













В През 1965 г. Е било договорено между Йордания Саудитска Арабия За да се вземе Саудитска Арабия 6000 km от пуста земя йордански интериор на 12 км от бреговата линия в района на Акаба. Разположен в обоняние




В 1980X-град и пристанище имали бърз растеж, с изграждането на петролопровод от Ирак.










административна независимост пречка до голяма степен от различни държавни ведомства в Хашемитското кралство Йордания. Текстът на този закон да бъде прилаган от ръководството на региона Акаба, състоящ се от т. нар. съвет (съвет на комисарите) се състои от шест пълен член време, включително председател и заместник-председател назначават с решение на Министерския съвет по препоръка Министър-председател За период от четири години, на възобновяеми ще бъде придружен от кралското решение. Практиката на Съвета за повечето от държавните органи в региона, като лицензирането на фирми, организация и контрол на въпроси на околната среда, организацията на градове и села, и др. По силата на същия закон е получил лиценз да направи различни икономически дейности в Акаба специални икономически ползи, за да се насърчат инвестициите в региона. От тези предимства, например, и не само, неспазване на данъци и следните такси:

Мита и вносни мита, такси и други данъци върху вноса на него.
Данък сгради и земя на всяка земя или сгради, собственост в региона.
И се срещна с Подоходно облагане 5% от общите приходи, получени от дейността на едно лице в рамките на региона или извън кралство. И да наложи данък върху продажбите на 7% само за ограничен брой стоки и услуги, продадени или предоставени в региона.