четвъртък, 11 февруари 2010 г.

Забид

Градът е кръгла форма, но по-големи в някогашните центрирана от старите соуя. Той бил заобиколен от стена на четири порти, някои от тях все още са останали. Те са:

· Баб Ал-Шабрия от изток.

· Баб Ал-Накхи от запад или Гхолаъфига от някои.

· Баб Ал-Яартаб от юг

· Баб на сихам от север.


Градът е разделен на 4 части, всяка от тях е обитавана от търговци, учени, официални лица и занаятчии.





В града има 29 джамии и 53 училища Корана, най-известният от които са Ал Аша\Ъир джамия, построена от Абу Муса Ал-Аша\Ъаири в 8-ма година и АХ Забид\ъс Гранд Mosque, че датира от 798 години АХ (16-ти век от н.е.) по време на управлението на султан Абдул Вахаб Амер Ибн Ал-Тахири. Двете джамии са преустроени и разширена през последователни периоди от време.







Градът на Забид е един от най-известните религиозни и научни центрове не само на Йемен, но и целия ислямски свят. Първият възпитателите на Ал-Ажар Университета на Египет идва от Забид. Училищата на Забид преподава в тълкуванията на всички ислямски секти; Шафие \", Малики, Ханфи, Ханбли и Измаели Някои от тези училища, като оригиналните им имена, все още валидни. Друга забележителност на Забид е старият соуя които пачка разделен на секции, въз основа на типа на плавателни съдове или продукти, продавани на стари соуя е един от най-важните обекти на града






Забид е обявен за Световно наследство на ЮНЕСКО. Нейната Голяма джамия заема видно място в града. Остатъците от своя университет също може да бъде посетен. През 2000 г. Забид е изброено в списъка на световното наследство в опасност; регистрационните е направена по повелята на правителството на Йемен, поради лошото състояние на поддържане и опазване.





Забид е център за тъкане-боядисване и дъбене индустрии, на фасадите на къщите се разкаже една история на славното минало. Заслепяването, богато украсени стени променя, цокли, колони и дървени порти разкриват естетиката аспекти на архитектурата. Величието на строителството може да се види при оцелелите структури Ал Насир Палас, Насир крепостта и кулата.



Забид е град с градското население от около 23000 лица на западната крайбрежна равнина на Йемен. Градът, кръстен Вади Забид Вади си на юг, е един от най-старите градове в Йемен, е бил столица на Йемен от 13 до 15-ти век и център на арабския и мюсюлманския свят дължи в голямата си част известен университет Забид и като център на ислямското образование. Той е бил столица на династия Зиядид от 819-1018 и Наяхид династия от 1022-1158. Днес, обаче, тя е най-интелектуалните и икономически граници на съвременните Йемен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар