събота, 6 март 2010 г.

Магията на Персия

До 1935 г. Иран носи наименованието Персия. Величествени дворци, крепостни стени и гробници на древната персийска култура могат да се видят и днес навсякъде из страната, като някои от тях са се запазили почти непокътнати от хилядолетия. Разположен на кръстопът на цивилизации, Иран съчетава в себе си влиянието на десетки култури, религии и етноси. Историческите места, наред със съчетанието от снежни върхове, пустини и морски брегове, го превръщат в интересна дестинация, макар и твърде слабо позната.



В Иран има 1100 исторически и културни обекта, 9 от които са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО: Чога Занбил (руините на древен еламски свещен град, добавен през 1979 г.), древната столица Персеполис (1979), комплексът Мейдан-е Емам (в превод Площадът на имама, 1979), археологическите разкопки край Тахт-е Солейман (2003), град Бам (2004), древната столица Пасаргада (2004), куполът в град Солтание (2005), Бисутун (барелефи от времето на Дарий I, 2006), комплексът от 3 арменски манастира в Северен Иран (2008).

Чога Занбил (провинция Хузестан) e древен еламски храм, построен в старата столица на Персия Суза около 1300 г. пр. Хр. Сградата се издига на 5 етажа, дължината й е 1300 м, а ширината - 100 м.

Дворцовият комплекс Персеполис (Тахт-е Джамшид) е построен през 521 г. пр. Хр. по заповед на Дарий I. Огромният комплекс е строен в продължение на 150 години от Дарий и неговите наследници. Всъщност Персеполис е гръцкото име на древния персийски град Парса. Част от Персеполис е и дворецът Ападана. По времето, когато град Суза е столица на Персия, Дарий заповядва дворецът Ападана да бъде построен върху останките от еламски дворци. До входа на сградата се достига по две стълбища, съставени от общо 110 широки, но къси стъпала. На върха на стълбището е разположен главният вход, наречен "Велика порта" или "Порта на всички народи", който е построен от Ксеркс. Входът е пазен от две статуи на бикове с човешки глави и крила. Входът извежда в две посоки - на юг (към самия дворец) и на изток. Според историците дворецът Ападана е строен по същото време, когато започва издигането на Персеполис.

Площадът на имама (Мейдан-е Емам) е сред останките от управлението на династията на Сафавидите и се е запазил непокътнат от времето близо 600 години. Размерите му били 510 х 163 м, което го правело един от най-големите площади в света за времето си. Използвал се е за военни учения, представяне на театрални постановки пред шах Аббас и наследниците му, провеждане на официални церемонии и празненства. Запазени са две джамии, дворецът "Али Капу", пазарът Кейсариe, порта и няколко павилиона.

Град Бам е основан преди около 2500 години и е бил обитаван без прекъсване до преди около 150 години. Не се знае със сигурност какво е предизвикало напускането му. В него има сгради от различни епохи на иранската история. Градът е заобиколен от крепостни стени, които са го защитавали от вражески нападения. Напоителната му система и системата за отбрана са причина Бам да бъде включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. През 2003 г. силно земетресение разрушава почти изцяло останките.

Древната столица Пасаргада, намираща се в провинция Фарс, е построена по заповед на Кир Велики преди повече от 2500 години. В границите на града влизат гробницата на Кир Велики, дворецът, в който владетелят е приемал поданиците си, затворът Солейман, многобройни зали, храм, както и множество каменни надписи и гравюри.

Най-красивата сграда в град Солтание се нарича Куполът на Солтание. Построена през XIV в., тя служи за гробница на иранския владетел от времето на монголите Мохамад Ходабанде (1280-1316). Основата й е осмоъгълник, всяка от страните на който е дълга 17 м. Самият купол на сградата се издига на повече от 54 м и е изграден от тухли.

Бисутун е комплекс в провинция Керманшах, който включва както исторически, така и природни забележителности. Гравюри от епохата на Ахеменидите, надпис от Дарий, релеф от Мехрдад II, светилище на древните мидийски племена, както и планината Фархадтараш са забележителностите на местността, разположена по продължение на Пътя на коприната.

ДРЕВНИЯТ ГРАД БИШАБУР (ФАРС)

Бишабур е построен по течението на река Шапур по заповед на Шапур I. Градът е сред най-старите селища на територията на Иран, останки от които са се съхранили до наши дни. Най-добре запазени са колоните при входната порта, храмът на огъня и резервоарът за студена вода. Недалече от Бишабур, от двете страни на река Шапур, в местността Танг-е Чоган се намират седемте релефни гравюри, известни като Накш-е Шапур. Издълбани в скалите са сцени от различни церемонии и ритуали, както и от пиршествата, които Шапур I дава след военните си победи.

НАДПИСИТЕ КРАЙ ГАНДЖНАМЕ

Сред най-важните надписи, останали от епохата на Ахеменидите, са тези на Дарий и Ксеркс в планинската верига Алванд. Те са издълбани на три езика - древноперсийски, вавилонски и еламски - на три колони с по 20 реда. В тях се възхваляват бог Ахурамазда, Дарий и Ксеркс.

ДЖАМИЯТА САВЕ ДЖАМЕ

С единствените по рода си олтар, минарета и купол Саве Джаме е сред най-древните джамии на Иран. Тя е построена в ранния ислямски период. Мястото, където е издигната, е използвано преди това като храм на огъня в предислямския период. По време на династиите на Селджуките и Сафавидите джамията придобива особено голямо значение.

ДВОРЕЦЪТ ТАК-Е БОСТАН

Так-е Бостан е сред най-важните останки от управлението на династията на Сасанидите. В този исторически комплекс може да видите надпис от Ардашир II, две каменни тераси с гравюри от коронясването на Шапур и лов на елени и глигани. Дворецът е строен около 400 г. пр. Хр.

ОСТРОВ КИШ

Остров Киш е сред най-красивите коралови острови в Средния изток със своите живописни плажове и субекваториалния си климат. Гмуркане, лов на перли, събиране на корали, плуване и каране на водни ски са сред забавленията, които островът предлага. Освен това Киш е свободна търговска зона, която разполага с множество търговски центрове и привлича близо милион и половина туристи годишно.

ВРЪХ ДАМАВАНД И ГРАД ДАМАВАНД

Най-високият връх в Иран всъщност представлява огромен вулкан. Той от векове привлича планинари и номади към покритите си със сняг склонове и ражда десетки легенди. Епосът разказва, че героят Ферейдун се бил със злия великан Захак и го победил. След това го оковал с вериги в пещера близо до върха на планината Алборз. При появата на първите кълба дим и тътен от недрата на планината местните, живеещи в подножието на върха, и до днес казват, че Дахак се опитва да се освободи. В дни с ясно време Дамаванд се вижда от столицата Техеран, намираща се на повече от 50 км от него. Изкачването на върха не е особено трудно и изисква по-скоро издръжливост, тъй като е една дълга разходка нагоре.

В основата на върха се намира град Дамаванд, който също е интересна туристическа дестинация с множеството си исторически паметници, овощните си градини и минералните си извори с топла и студена вода. Умереният климат го прави посещаван летен курорт.

РЕЛИГИОЗЕН ТУРИЗЪМ

Иран притежава места, считани за светини от последователите на различни световни религии. В град Машхад се намира гробницата на имам Реза, която привлича близо 12 милиона туристи годишно, а в Ком - гробницата на Фатима Масума. Тези два мавзолея са място за поклонничество за мюсюлманите шиити.

Гробницата Шейх-е Джам в Хорасан и Съборната джамия в Санандадж (провинция Кюрдистан) са светини за сунитите.

Тахт-е Солейман е едно от най-важните поклоннически места за зороастрийците. Освен храма на огъня Азаргошасб, там се намират и няколко древни двореца. Най-големият храм на огъня, в който се вярва, че огънят гори от времето на появата на Зороастър (Заратустра), се намира в провинция Язд. В същата провинция на висок хълм е издигната кула от камък, тухли и кал, която до преди половин век е използвана за церемониални погребения от зороастрийците. Кулата Кашмар в Хорасан и езерото Урмия са също сред светините за последователите на тази религия.

Църквата "Св. Стефан" (построена между 1000 и 1200 г.) и църквата Ванк в Джулфа, провинция Исфахан, са посещавани от християни от цял свят. Църквата Ванк е издигната върху останките на друга, стара църква. Вътрешността и стените на църквата Ванк са изрисувани с маслени бои и златно покритие в индийски и италиански стил, но други части от украсата са в ирански стил, като покрития със злато покрив и кубето. Църквата е построена през 1645 г., а от 1702 г. са запазени надписи на арменски език. С издигащата се в предната част на главния вход красива камбанария църквата е пример за успешното съчетание между ирански и европейски стил.

В Хамадан се намира гробницата на Естер - съпруга на шах Ксеркс и царица на Суза, почитана от евреите. Смята се, че сградата на гробницата е построена от евреи преди близо 1100 години.

Гробницата на пророка Данаил в Хузестан е важно религиозно средище. Пророкът Данаил е почитан и от мюсюлмани, и от евреи, и от християни. Гробницата му се намира на източния бряг на река Шапур, в близост до Суза и е посещавана ежегодно от хиляди вярващи.

СПОРТЕН И ЕКОТУРИЗЪМ

Иран е важна дестинация за почитателите на туризма в пустините. Посетителите на местностите Централен Кавир, Национален парк "Кавир" и Ком могат да яздят камили, да пътешестват или да карат пясъчни ски. Страната предлага и добри условия за ловен туризъм, алпинизъм, езда, ветроходство, велотуризъм. Най-известните ски курорти са Дизин (намиращ се в близост до столицата), Точал, Шемшак, Аб-е Али.

По материали на чуждия печат
Превод: Мария Ангелова

Няма коментари:

Публикуване на коментар