събота, 16 януари 2010 г.

Мъртво море


Мъртво море се намира между Израел и Западния бряг на запад, и Йордания на изток. Това е endorheic езеро намира в Йордания треска от долината, географска характеристика, образувана от Мъртво море трансформация.
Река Йордан е единственият голям източник на вода се влива в Мъртво море, въпреки че са малки трайни извори под и около Мъртво море, създаване на басейни и плаващи пясъци ями по ръбовете. Там не са изход потоци.

Фактите са, че се намира на 400 метра под морското равнище и се явява най-ниската суша на планетата. Годишно нивото му спада с близо 1 метър, което води до постепенното му пресушаване. Пресметнато е, че до 2050 г. Мъртво море ще изчезне напълно. Водата, вследствие на изпаренията, е неестествено солена – на всеки 1 литър, ¼ е сол! Т.е. към 248 г/л концентрация! Считало се е, че при тази соленост в морето няма живот и затова са го нарекли “Мъртво”. В древността са го наричали Солено море, Източно море, Морето на Арабах. Преди 15-ина години се е установило, че все пак има живи организми, но те са много малко

Валежите са едва 100 мм (4 в) годишно в северната част на Мъртво море и едва 50 мм (2 в) в южната част. Им безплодие Мъртво море зона се дължи на rainshadow ефект на Judean Хилс. В планините на изток от Мъртво море получават повече валежи от Мъртво море себе си.



На запад от Мъртво море, Judean Хилс доведе по-малко рязко, и са много по-ниски, отколкото в планините на изток. Заедно в югозападната част на езерото е 210 m (700 фута) висок Халите наречен формация "планината Содом".

В долната част на морето изглежда зелено и пресича от успоредни линии; те са Мъртво море диги, обширни сол тигани изпарение.

На Йорданския бряг на Мъртво море допреди няколко години е имало един единствен хотел – Dead Sea Spa. Понастоящем има построени още три

хотела – Кемпински, Mьовенпик


Мъртво море включва около 600 документи, включително и текстове от Библията на иврит, открити между 1947 и 1956 година в единадесет пещери в и около Вади Qumran (близо до руините на древно селище на Khirbet Qumran, в северозападната част на брега на Мъртво море ). Текстовете са от голямо религиозно и историческо значение, тъй като те са на практика единствените останали библейските документи датиращи от преди 100 "АД.

Според въглероден запознанства и текстови анализ, документите са написани на различни времена между средата на 2 век пр.н.е. и на 1-ви век "АД. Най-малко един документ има обхват на въглероден датата 21 пр.н.е.-61 "АД. В Наш папирус от Египет, съдържаща копие от Десетте Божи заповеди, е единственият документ, на иврит други сравними древност. Подобни писмени материали са били събрани от близки обекти, включително и крепостта Masada. Макар че някои от свитъците са написани върху папирус, голяма част са написани на кожата кафеникав животно (скрий), който се явява gevil.

Фрагментите участък най-малко 800 текстове, които представляват много различни гледни точки, които варират от вярванията на Essenes с тези на другите секти. Около 30% са фрагменти от иврит Библията, от всички книги, с изключение на Книгата на Естир.

Няма коментари:

Публикуване на коментар