петък, 15 януари 2010 г.

Акаба






Акаба (на арабски: Акаба) Е курортен и пристанищен град в Йордания, разположен на Червено море. Населението му е около 70 хил. души (2000).









Градът има стратегическо значение за Йордания, Тъй като е нейното единствено пристанище. Ежегодно приема хиляди туристи, наслаждаващи се на топлите води и пясъчни плажове.










Дължината на брега на Акаба - 27 км. Има много хотели и ресторанти. В столичния район плажове платена, така че много туристи са на почивка извън града. Температурата тук не спада под 22 ° С (през зимата). Като се има предвид богатството на подводния свят Червено море Градът е популярен сред феновете гмуркане. За гмуркане в Акаба е много добре развита инфраструктура.










В залива, където се намира градът, са открити над 140 вида корали, а също и около 40 вида морски животни, които се срещат само тук.










Интерес представлява и битът на местното бедуинско население, съхранило много от древните си обичаи в ежедневието си










Първото селище на мястото на града около 6 хиляди години.

В древни времена градът се нарича Elat (Елат), неговите хора обитавали edomity (Доик), след това nabati, Е бил голям търговски център. След това, под името Aelana (Aelana) или AIL (Aila) е Римската империя. По-късно собственост Византийски, Кръстоносци, Е Арабски халифат, Османската империя. Е бил важен център на пътя на поклонниците изпълнение Хадж в Мека.

След ерата на Пророкът Мохамед Мир за него става пречка под управлението на мюсюлмански и след това преместен собствеността на много династии като Омаядска В Abbasids В Fatimids В Mamluks.

По време на дванадесети век от Кръстоносци За да заемат площ и построили крепост все още запазени до днес. В допълнение към изграждането на замъка, те достигнали остров сега следват египетски териториални води и на 7 км от град Акаба и призова Фараон Айлънд.

В През 1170 Възстановени Саладин Акаба Фараон's Island. Тогава иззети от Mamluk В През 1250 И построили крепост в четиринадесети век в друга епоха, управници, един Qansouh Ghouri.














С началото на Шестнадесети век Площ попада под влиянието на Османците В периода на правило започва да губи значението им Акаба живот се превръща в малко село на риболов. И най-красивите градове на Акаба, Йордания













В През 1965 г. Е било договорено между Йордания Саудитска Арабия За да се вземе Саудитска Арабия 6000 km от пуста земя йордански интериор на 12 км от бреговата линия в района на Акаба. Разположен в обоняние




В 1980X-град и пристанище имали бърз растеж, с изграждането на петролопровод от Ирак.










административна независимост пречка до голяма степен от различни държавни ведомства в Хашемитското кралство Йордания. Текстът на този закон да бъде прилаган от ръководството на региона Акаба, състоящ се от т. нар. съвет (съвет на комисарите) се състои от шест пълен член време, включително председател и заместник-председател назначават с решение на Министерския съвет по препоръка Министър-председател За период от четири години, на възобновяеми ще бъде придружен от кралското решение. Практиката на Съвета за повечето от държавните органи в региона, като лицензирането на фирми, организация и контрол на въпроси на околната среда, организацията на градове и села, и др. По силата на същия закон е получил лиценз да направи различни икономически дейности в Акаба специални икономически ползи, за да се насърчат инвестициите в региона. От тези предимства, например, и не само, неспазване на данъци и следните такси:

Мита и вносни мита, такси и други данъци върху вноса на него.
Данък сгради и земя на всяка земя или сгради, собственост в региона.
И се срещна с Подоходно облагане 5% от общите приходи, получени от дейността на едно лице в рамките на региона или извън кралство. И да наложи данък върху продажбите на 7% само за ограничен брой стоки и услуги, продадени или предоставени в региона.






Няма коментари:

Публикуване на коментар