петък, 15 януари 2010 г.

Казабланка

Казабланка (на испански Касабланка, „бяла къща“; на арабски: الدار البيضاء, ад-Дāр ал-Бейда; на марокански арабски: Дар Бейда; на берберски: Тадарт Тасхемлалт) е град в Западно Мароко на брега на Атлантическия океан. Административен център на регион Гранд Казабланка.

Населението на града е 3 500 000 души (според данни от 2004 г.), което го прави най-големия град в Кралство Мароко. Казабланка е най-голямото пристанище на страната, има международно летище и представлява основния икономически център на арабската държава.










Областта, в която днес е разположен град Казабланка, е населена от 7 век от берберски племена. По-късно с арабското нашествие се образува малко независимо кралство, наречено Анфа, просъществувало до 1068 г., когато е покорено от Алморавидите. През 14 век, под властта на Маринидите, Анфа се налага като важно пристанище.










През ранния 15 век градът отново се обособява като независимо държавно образувание и дава укритие в пристанището си на много пирати. Това води до опустошаването му през 1468 г. от португалци. Пак те, през 1515 г., го възстановяват от развалините и го наричат Каза Бранка (на португалски Casa Branca). Напускат го след голямо земетресение, което през 1755 г. унищожава по-голямата част от постройките.












Казабланка е възстановена от султан Сиди Мохамед III (1756-1790). Градът остава с 2 имена със значение „бяла къща“ — Дар ел-Бейда и Казабланка.







В Казабланка се намира джамията „Хасан II“ — най-голямата в целия ислямски свят след Масджид ал-Харам в Мека. Построена е по проект на френския архитект Мишел Пинсо от 1986 до 1993 г. в чест на предишния марокански крал Хасан II. Вътрешността и побира до 25 000 вярващи. Минарето и е високо 210 метра.









В Казабланка се намира престижният Университет на Казабланка, както и Университетът на Хасан ІІ. Интересни места в града са френският нов град, построен в комбинация от испанско-мавърски стил и арт-деко стил.









Хора, родени в Казабланка

• Жан Рено – френски актьор
• Гад Елмалех – френско-марокански комик
• Хичам Арази – марокански тенисист
• Ришар Виренк – френски велосипедист
• Нуредин Найбет – марокански футболист
• Ги Форгет – френски тенисист
• Ларби Бенбарек – френско-марокански футболист
• Ален Сушон – френски композитор
• Навал Ел Мутавакел – олимпийски шампион
• Лаарби Батма – марокански певец










По цял сват Казабланка е известна от прочудия филм носител на оскар с Ингрит Баргман и Хъмфри Богарт. Филмът разказва историята на двама влюбени оказали се по време на втората световна война в Казабланка – град в Мароко, по това време френска колония.
Днес Казабланка е най-големият и модерен град в страната, град на авангарда и новите технологии. По образа си на живот и външен вид прилича на европейските градове – бързащи по бизнес дела хора, жени в костюми и восоки обувки, ултра модерни коли.




1 коментар: